Den hemliga fotografen.

Häromdagen såg jag ett himla vackert och inspirerande TV-porträtt om en kvinna som arbetade som barnskötare hos rika familjer i Chicago. Men hon gjorde lite mer än så… Hur kvinnan blev känd tar sin början då en man vid namn John Maloof gick på en auktion i Chicago, han letade efter foton till en bok han höll på att göra om sitt kvarter i Chicagos historia. Han lade då ett bud på en låda med cirka 30 000 negativ av okänt innehåll. Då han sedan framkallade de olika fotona fann han fantastiska bilder från ett 1950-talets Chicago av en mästare inom fotografi!

Tyvärr hann Vivian Maier som hon heter, gå bort bara några dagar innan John letat upp vem hon var. Lite egendomligt och fascinerande. Men det mest fascinerande i hela den här storyn är hur ingen visste om vem hon var och vad hon gjorde, hon såg till att hålla det hemligt. Varför? Lite vackert och romantiskt på något sätt, att hålla denna vackra värld för sig själv för att sedan bli upptäckt efter att ha gått bort och sedan bli ”erkänd”. Att inte göra det för någon annans skull utan för sin egen, eller för sin eftervärld?

Om ingen annan ser det, finns det då? För om inte John hade tagit sig an hennes fotografier för att sedan dokumentera hennes liv, vem hade då gjort det, hade de bara kunnat slängas bort? I kombination med de fantastiska fotografierna vilar det något både mystiskt och magiskt över hela den här historien!

Nedan följer några av hennes underbara verk. Se förresten hela Kobra-inslaget här.

Självporträtt.

Självporträtt.

För bildkällor och mer om Vivian Maier finns här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s